Учиться никогда не поздно! Учиться никогда не поздно! Учиться никогда не поздно! Учиться никогда не поздно! Учиться никогда не поздно! Учиться никогда не поздно! Учиться никогда не поздно! Учиться никогда не поздно!

воскресенье, 13 февраля 2022 г.

Е-лікарняний: важливі роз'яснення






 

З 1 жовтня 2021 року усі заклади охорони здоров'я України перейшли на оформлення електронних лікарняних.


Що таке е-лікарняний?

Е-лікарняний (листок непрацездатності) – це електронний документ, сформований на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність. Він є підставою для звільнення від роботи, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.


Які відомості містить електронний листок непрацездатності?

Електронний листок непрацездатності складається з записів про тимчасову непрацездатність, який повинен містити, зокрема, такі відомості:

  • про тимчасово непрацездатну особу;
  • про пацієнта (у разі непрацездатності особи, зумовленої необхідністю догляду: за хворою дитиною; за хворим членом сім’ї; за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за такою дитиною);
  • інформацію про випадок тимчасової непрацездатності:
  • унікальний номер випадку непрацездатності, сформований за даними Реєстру;
  • номер, дату (час) реєстрації медичного висновку в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я;
  • дату (час) надходження інформації до Реєстру, що фіксується автоматично і відповідає даті та часу збереження таких відомостей;
  • єдиний реєстраційний номер листка непрацездатності;
  • причину непрацездатності (зокрема, може бути зазначено, чи це тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві; вагітність та пологи; необхідність догляду за хворою дитиною та інше);
  • період тимчасової непрацездатності: період звільнення від роботи (з/по); період переведення на легшу, нижчеоплачувану роботу (з/по). Період тимчасової непрацездатності визначається строками, зазначеними у медичних висновках, які видано в межах одного випадку непрацездатності;
  • порушення режиму лікування із зазначенням дати і виду порушення (якщо таке було у наявності);
  • дату огляду та висновок медико-соціальної експертної комісії (за наявності);
  • відомості про направлення в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм безпосередньо із стаціонару закладу охорони здоров’я із зазначенням дат початку та закінчення лікування, дати та номеру договору, назви закладу (за наявності);
  • інформацію про особу, яка сформувала медичний висновок в електронній системі охорони здоров’я;
  • інформацію про заклад охорони здоров’я;
  • інформацію про суму допомоги, яка нарахована на підставі листка непрацездатності, в тому числі суму оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, та відомості про її виплату.


Який порядок оформлення електронного лікарняного?

Якщо у особи виникли проблеми зі здоров’ям перш за все необхідно записатися на прийом до свого сімейного лікаря. З собою пацієнтові необхідно взяти паспорт чи інший документ, який засвідчує особу. Таким документом для непрацездатного може бути: паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон чи посвідчення водія. І уже далі за результатами огляду та за наявності підстав лікар формує медичний висновок про тимчасову непрацездатність та підписує його кваліфікованим цифровим підписом в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я. І лише після цього в Електронному реєстрі листків непрацездатності формується листок непрацездатності.


Де можна знайти е-лікарняний?

Електронний листок непрацездатності можна знайти в особистому кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/), на вебпорталі електронних послуг «Дія», в органі Пенсійного фонду України ( у формі витягу з реєстру електронних листків непрацездатності в паперовому вигляді). Якщо у вас уже є оформлений такий листок непрацездатності, можете зайти на один із вище зазначених електронних ресурсів та переглянути його.


Що робити після отримання е-лікарняного?

Після оформлення електронного листка непрацездатності не потрібно нести його роботодавцю, але потрібно попередити його про причину відсутності на робочому місці.


На що варто звернути увагу у лікаря?

Під час створення лікарем МВТНа пацієнтам рекомендується перевірити коректність введеної лікарем інформації. А ще важливо отримати смс-повідомлення від електронної системи охорони здоров'я. Якщо не отримали – слід перевірити актуальність внесеного в систему номера телефону. Отримане повідомлення міститиме 16 значний номер МВНТ і підтверджує, що він був створений саме вам.


Як ви дізнаєтеся, що е-лікарняний оформлено успішно?

Фактом підтвердження успішного формування електронного лікарняного є отримання другого смс-повідомлення, цього разу - від Пенсійного фонду України. Його ви отримаєте якщо зареєструвалися на порталі пенсійного фонду і там зазначили саме цей спосіб комунікації. Важливо розуміти, що успішність формування саме електронного лікарняного залежить від наявності ваших даних в Реєстрі застрахованих осіб. Їх має подати ваш роботодавець.

 

В яких випадках Вам можуть не прийти 2 смс-повідомлення?


Від електронної системи охорони здоров'я не прийде смс-повідомлення якщо:

  • у системі неактуальний ваш номер телефону,
  • ви не обрали цей спосіб комунікації,
  • у вас змінилися персональні дані (наприклад, номер паспорта), а ви не повідомили про це лікаря,
  • якщо МВТН був помилково створений не вам.


Від пенсійного фонду не прийде смс-повідомлення якщо:

  • ви не зареєструвалися в особистому кабінеті на порталі Пенсійного фонду та не обрали цей спосіб комунікації,
  • в особистому кабінеті неактуальний номер телефону,
  • ви офіційно не працевлаштовані та в реєстрі відсутні дані про сплату ЄСВ,
  • ви не є застрахованою особою і ваші дані відсутні в Реєстрі застрахованих осіб,
  • ваш роботодавець не подав ваші дані для внесення в РЗО.


Якщо електронний лікарняний не був сформований, у такому випадку вам слід запитати у лікаря, чи надходила відповідь від Електронного реєстру листків непрацездатності. Якщо буде з’ясовано, що "запис не знайдено", а пацієнт є застрахованою особою необхідно звернутися до роботодавця або на гарячу лінію Пенсійного фонду України (телефон  0 800 503 753).


Чи можна отримати паперові лікарняні?

Незважаючи на те, що наразі формують електронні лікарняні листи, можливість оформлювати паперові лікарняні у лікарів залишиться до 01.05.2022 року. Однак скористатися нею вийде лише в чотирьох, зазначених нижче, випадках:

  • якщо необхідно продовжити або закрити паперовий листок непрацездатності, виданий до 01.10.2021 року;
  • якщо сплив час (7 днів), упродовж якого лікар може внести зміни до медичного висновку про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я. У такому разі рішення про видачу листка непрацездатності приймає лікарсько-консультативна комісія ЗОЗ, а за її відсутності - головлікар закладу;
  • якщо особа всиновлює дитину упродовж двох місяців з дати народження, зазначеного в свідоцтві про народження. Листок непрацездатності видається на підставі рішення суду про усиновлення та цього свідоцтва про народження;
  • якщо виникнуть технічні проблеми при передачі даних між електронним реєстром листків непрацездатності (ЕРЛН) та єдиної електронної системи охорони здоров`я (ЕСОЗ), що унеможливить формування електронного лікарняного більше ніж протягом семі днів з дати створення медичного висновку про тимчасову непрацездатність - до усунення таких проблем.

 

Як отримати е-лікарняний з причини COVID-19 або грипу телефоном?


Коли звертатися до лікаря? 

Коли у пацієнта з’явилися симптоми COVID-19, грипу або застуди. У телефонному режимі або через інший засіб зв'язку хворий може отримати від лікаря рекомендації щодо лікування.


Що робити після того, як пройшло 5 днів?

Якщо після 5-денного лікування вдома самопочуття стабілізувалося — робити нічого не потрібно. Інформація автоматично завантажиться, та е-лікарняний в Електронному реєстрі листків непрацездатності буде закрито. 

Якщо хвороба триватиме довше, пацієнт має звернутися до лікаря для особистого огляду та можливого подовження строку своєї непрацездатності.


Що робити, якщо самопочуття погіршилося на 1–4 день?

Обов'язково звертатися до лікаря на особистий прийом.

Слід пам'ятати, що у випадку відкриття е-лікарняного, зокрема й через дистанційне звернення, пацієнт має отримати відповідне смс-сповіщення. Якщо воно не надійшло, перевірте на сайті Пенсійного Фонду України (Портал електронних послуг) https://portal.pfu.gov.ua/, чи стоїть позначка біля пункту «Надаю згоду на отримання sms-повідомлень від ПФУ на номер мого мобільного телефону».

 

Використані матеріали:


  • Без паперу: що потрібно знати про Е-лікарняний [Електронний ресурс] : [з 1 жовт. усі заклади охорони здоров’я мають перейти на оформлення електронного листка непрацездатності. Що таке е-лікарняний, як його оформити та що робити далі?] // Безоплатна правова допомога. – 2021. – 01 жовт. – Режим доступу : https://cutt.ly/4PtlY8o
  • Е-лікарняний: важливі роз'яснення для пацієнтів [Електронний ресурс] [з 1 жовтня 2021 року усі заклади охорони здоров'я України перейшли на оформлення електронних лікарняних] // Міністерство охорони здоров’я України. – 2021. – 07 жовт. – Режим доступу : https://bit.ly/3oBqQkc
  • Чотири умови для видачі паперових лікарняних [з 1 жовтня 2021 року усі заклади охорони здоров'я України перейшли на оформлення електронних лікарняних] // KadrEX. Кадрови експерт – 2021. – 12 жовт. – Режим доступу : https://profpressa.com/news/chotiri-umovi-dlia-vidachi-paperovikh-likarnianikh

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...